Szegedfish Kft.

Details


Location: Hungary, Szeged
Coordinates: 46.344306° longitude
20.167569° latitude
Megnyit térképen
Live bait fish for sale: ?
Fish sold: ?
Products: ?
Services:
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

A SZEGEDFISH Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. fő tevékenységi köre a tógazdasági haltermelés.

A Szeged várostól ÉK-i irányban elhelyezkedő szikes legelőkön 1930-ban Hatolykai Pap István tervei alapján kezdődött el a tógazdaság építése, amely az elmúlt évtizedekben történt fejlesztések eredményeként közel 2100 hektáros halastórendszerré fejlődött. Köszönhetően a különleges földrajzi adottságoknak (mikroklíma, talajadottságok, kedvező vízellátás, stb.) valamint az itt dolgozó mérnökök kutatómunkájának, a tavakban előállított halak kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. A körtöltéses halastavainkban a következő halfajokat termelünk a HACCP Élelmiszerbiztonsági rendszer alapján, szigorúan ellenőrzött technológia szerint: ponty, fehér busa,amur, csuka, harcsa, süllő, compó.

Társaságunk több évtizedes kutatómunkája eredményeként a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó, genetikailag ellenálló, zsírszegény és kiváló ízű, államilag elismert önálló tájfajtát tenyésztett ki: a Szegedi Tükrös Pontyot. Gazdaságunk a Földművelésügyi Minisztérium által elismert tenyésztő
szervezetként akkreditált keltetőállomást üzemeltet.
ivadék

A tavak szaporítóanyaggal történő ellátása önálló törzsállományból mesterséges keltetés révén történik. Az első évben néhány hektáros kisebb tavakban neveljük az ivadékot saját receptúránk szerint készített ivadéktáp segítségével. A tenyész-, sport- és étkezési hal nevelése nagyobb tavakban történik, a fajra és a korcsoportra kidolgozott technológia alapján. A két- és háromnyaras halak etetése kizárólag teljes értékű takarmánybúzával és kukoricával történik. A tórendszer halállománya folyamatosan humán- és állategészségügyi ellenőrzés alatt áll az állathigiéniai előírások maximális betartatása mellett.

Az éves haltermelés 1800 tonna. Előállítunk bel- és külpiaci értékesítésre ivadékot, tenyész-, sport- (horgász) és étkezési halakat. Az értékesített hal mintegy 30-40%-a évtizedek óta az EU országaiba talál gazdára, a többit visszatérő hazai horgászegyesületeknek, kereskedelmi- és vendéglátó egységeknek, valamint társgazdaságoknak adjuk el. Köszönhetően a technikai, technológiai fejlesztéseknek, igény szerint folyamatos ellátást tudunk biztosítani a különböző fajú és korosztályú halakból vevőink számára.
Cégünk részt vesz a dél-alföldi régió halellátásában (pl. Baja és térsége, Szeged és környéke stb) továbbá jelen vagyunk a különböző halászléfőző versenyeken és halfesztiválokon (pl.: Bajai Halászléfőző Népünnepély, Nemzetközi Szegedi Tiszai Halfesztivál).
A halgazdaság vezetése - kezdettől fogva - kiemelt figyelmet fordít a hazai és nemzetközi kutatási eredmények megismerésére és azok hasznosítására. Részt veszünk a magyar szakmai szervezetek munkájában és azok külföldi kapcsolatainak ápolásában. Megtiszteltetésnek vesszük, ha tapasztalatainkat megoszthatjuk a gazdaságunkba látogató érdeklődő szakemberekkel.

Társaságunk az ország halellátásában betöltött szerepe mellett fontos feladatot lát el a természetvédelem, a vízgazdálkodás és az intenzív agrárgazdálkodás összekapcsolásában. A tórendszer a Pusztaszeri Tájvédelmi körzet részeként a NATURA 2000 hatálya alá tartozik, ezen belül a Fehértói tavak nagy részére a vizes élőhelyeket szabályozó Ramsari Szerződés előírásai is vonatkoznak. A természetvédelmi területként is funkcionáló halastavakat bel- és külföldi "természetbarátok", hivatásos és amatőr ornitológusok, valamint természetfotósok rendszeresen felkeresik, akik nálunk szívesen látott vendégek.

Fish

Last update: 2015-06-05 09:05:00

Forums