Sóstó Csárda és Motel

Details


Location: Hungary, Kiskunhalas
Coordinates: 46.461512° longitude
19.462852° latitude
Megnyit térképen
Payment options:
  • sodexo
  • ticketrestaurant
  • cash
  • visa
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:
Payment options:

Opening Hours

Period Day Opening hours
01.01 - 12.31 Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket és betértek hozzánk!

Reméljük, hogy pincérjeink kedvességével, konyhánk remek ízeivel megelégedettségüket és bizalmukat elnyerjük. Ételeinkhez, melyeket mindig frissen készítünk szerencsés választást, jó étvágyat, kellemes hangulatot kíván a mielőbbi viszontlátás reményében a Sóstó Csárda személyzete.

A motel, csárda, kemping komplexuma Kiskunhalas északi bejáratánál, a Sóstó partján, csodálatos természeti környezetben található.

A halasi Sós-tó környékén már az ősidőkben is volt élet. A középkor és az újkor időszakában települések, templomok, csárdák is voltak a környéken. A Sóstó Csárda a 19. század elején épült késő klasszicista stílusban. Arra nézve, hogy a vendéglőt ki és mikor építette, nincs pontos információ, de ebben az időben a református egyház birtokában állt a terület. Az első tényszerű adat, 1862-ből származik, amikor Kollmann István bérlő, vendéglős - akit legtöbben csak Stefinek nevezetek-, az épület keleti szárnyához dongaboltozatos nagytermet építtetett, melyre a csárda déli falán található tábla emlékeztet. Kollmann István a vendéglő mellé létrehozott egy nyári étkezőt, és tánchelyiséget, valamint az út mellé kádfürdőt, amelyekbe üstben melegítették a Sóstó vizét. Az 1800-as évek végén többek között Allaga Gáspár, Bíró Antal üzemeltette a vendéglőt, majd a századfordulót követően a Kolozsváry Kiss család tulajdonába került. A vendéglő szezonális jelleggel működött, májustól augusztus végéig, szeptember elejéig tartott nyitva. Az 1940-es évektől a vendéglős kötelezettségei közé tartozott, hogy a szezon teljes időtartamára négytagú cigányzenekarról gondoskodjék. Az 1944-es szezont követően a szovjet csapatok egy-két nap alatt nagy pusztítást végeztek Sóstón, ezt követően a melegfürdőket már nem lehetett üzembe helyezni, a vendéglő tovább működött. 1949-ben Halas város a tulajdonos hozzájárulása nélkül a szállodát, a fürdőket, és a kiszolgáló épületeket lebontatta. A csárda lebontását a műemlék-felügyelet közbelépése akadályozta meg. 1966-ban pereskedést követően állami tulajdonba került a terület. Ezzel a kiskunhalasi Sóstó-fürdő történetének egy korszaka lezárult. A csárda klasszicista épülete 1985-ben országosan védett műemlék lett. 1988. január 1-jén megalakult a Sóstó Fürdő Idegenforgalmi Kft, mely azóta is üzemelteti a Sóstó Csárda és Motel komplexumát.

Last update: 2015-06-05 09:04:56

Forums