Atkai Holt-Tisza

DetailsCountry: Hungary
Coordinates: 46.384241° longitude
20.187349° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water: backwater
Area: 107 ha
Soil, bed:
 • muddy
 • tread
 • wetlands
Depth: 2 m → 11 m
average 5 m
Fishing techniques:
 • etetőhajó használat
 • etetés
 • lékhorgászat
 • Carp fishing
 • Spinning
Services:
 • éjszakai horgászat
 • tenting allowed
 • used boats are allowed
 • Use only electric outboard motor is enabled
water owner: Fishing Association
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:
 • English
 • Hungarian

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

?

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Megközelíthető:

Szegedről a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely felé haladva az algyői Tisza-híd előtt balra, majd az aszfaltozott árvízvédelmi töltésen mintegy 6 km megtétele után balra terül el a holtág déli vége. A töltésről a gátőrház előtt aszfaltozott úton kell lekanyarodni, ami az I. kikötő és a mólósor mellett haladva bevezet a halőrházig és a vendégházakig.

A töltésen továbbhaladva ismét találkozunk a vízzel, de ez már az északi (védett) része. Az árvízvédelmi gát töltésközlekedési engedély (az ATIKÖVIZIG által kiadott „Töltésközlekedési hozzájárulás”) megváltásával használható, de aki ezt nem akarja megváltani, annak természetesen rendelkezésre állnak más útvonalak is.

Az egyik lehetőség az úgynevezett Irmai út . A 47-es úton Szegedről Vásárhely felé haladva az algyői körforgalomban balra (3. kijárat), a vasútállomás irányába kell letérni, majd az aszfaltozott úton végig, egyenesen. Így elérünk az algyői főcsatornához, azt követően a libás tanyánál jobbra térve halad tovább a betonút, amely a holtág előtt mintegy 300 m-re sajnos véget ér. Onnan már csak földút visz a vízig, ami viszont nagyobb esők után csaknem járhatatlan. A holtágat nagyjából az I. kikötővel szembeni partszakaszon érjük el

A másik lehetőség Szegedről Sándorfalván át vezet Csongrád irányába haladva: ahogy elhagyjuk Sándorfalvát, balról kiskertek, hétvégi házak vannak, és egy bolt. Ha ezt is elhagyjuk, kb. 800 m megtétele után jobbra lesz néhány ház. Ott kell lefordulni az első lehetőségnél jobbra. Ha először egy fenyőerdőhöz érünk, majd egy nagy ezüstfákkal tarkított homoki pusztaságon vezet át az út, végül az erdős részről kijutva szántóföldekhez érünk, akkor jó az irány. :) Egy szivattyúház is lesz a vízhez vezető egyenes földút mellett jobbról a szántóföldes rész közepe táján (csak úgy végső támpontnak…). Aki pedig Csongrád felől érkezik, jobb oldalon lesz valami benzinkút felé, utána következnek a hétvégi házak a bal oldalon, ott lesz az előbb leírt út. A partot így a Sándorfalvi csatorna befolyójánál érjük el.

A holtág déli vége a Tisza töltéséről


Atkai holtágról általában

A folyószabályozás során mentett oldalra került patkó alakú holtág 107 hektár kiterjedésű és közel 8 km hosszú. Átlagmélysége 5 méter körülire tehető, de persze vannak ennél sekélyebb és mélyebb szakaszok is. A holtág két ágra oszlik. A főág mintegy 7 km-es szakasza horgászható, és ennek északi végében található az úgynevezett védett, kíméleti terület. A másik ág az úgynevezett Kis-Tisza, gátakkal és zsilippel zárt terület, sekély, a parti állások nagyobb része elhanyagolt, sok a bedőlt fa, vízinövényekkel dúsan benőtt, igazi halbölcső. A két ág szigetet fog közre. Ezen a szigeten található a Hármas kikötő és a kijelőlt bojlis pálya is.

Atka és környéke a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, ezért a természetvédelmi hatóság tiltja a fürdést, tűzgyújtást, sátorállítást. A sátras ernyő, bojlis ernyő használata megengedett. A rengeteg szúnyog miatt ez a rendelet nem könnyíti meg a több napig, éjjel-nappal horgászók életét, de a nagy hal reményében minden áldozatra késznek kell lenni.

Atka az árvízvédelmi töltésen kívül helyezkedik el, így a folyó szeszélyes vízjárása nem befolyásolja a holtág vízszintjét. Távol fekszik a nagyobb településektől, ipari és mezőgazdasági üzemektől, ennek köszönhetően vízminősége mindig kitűnő, amit ékesen bizonyítanak a dúsan tenyésző pontycsemegének számító vándorkagyló telepek és az itt megtalálható édesvízi szivacs is.

A főszezon idején magasabb vagy normál a vízállás, míg ősszel leengedik téli szintre, ami akár 1,5 m-rel is alacsonyabb lehet a nyárinál. A holtág patkószerű alakja, nagy vízfelülete és földrajzi fekvése kevés védelmet nyújt a szél ellen, így bármilyen szélirány esetén valahol megmozdul a víztükör, és helyi áramlatok alakulnak ki.  Komolyabb szél akár a holtág egész víztömegét is megmozgathatja.

Mivel a holtág patkó alakú, belső és külső ívet lehet megkülönböztetni rajta.  A holtág déli végén a belső ív elejétől a halőrházig, és onnan még kb. 500 m-ig mólók találhatók. A stégek sorát az I. és a II. számú csónak kikötő mólók zárják közre. A belső ív mentén a halőrháztól már csak földúton haladhatunk tovább. A mólókat elhagyva a part mindenhol egyenletesen lejt, a vízhez könnyű lejutni, kivéve a parti tanyák térségét a Kis-Tisza előtt.  Ezzel szemben a külső ív partja meredek, sok bedőlt fával. Egyedül a Kiserdőnek nevezett részen egyenletes, lankás.

A meder változatos, de többnyire mély, néhol még őrzi a folyó sajátosságait, a közép tájon vannak mélyebb medertörések is. A Tisza szabályozása során egy nagy, patkó alakú kanyart választottak le a folyóról, így a külső íven 8-11 m mély vizet is találhatunk a mederben. A főág vize a Kis-Tisza szigetének déli vége alatt a Sándorfalvi csatorna befolyójánál a legmélyebb.

Kiérve a kanyarból, egészen az északi végéig már csupán 2-5 m-es mélység az uralkodó. A partszegély sekély, de a közép részen van egy medertörés, ami a pontyhorgászok kedvelt helyei közé tartozik. Itt található az úgynevezett Disznó-öböl, a III. számú csónakkikötő móló, majd a csónakos horgászat elől elzárt bojlis-pálya, és a korábban már említett védett szakasz.


Halállomány:

Az Atkai-holtágnak jelentős a keszegállománya, ami leginkább bodorkából, dévérből, karikából és néha jászból tevődik össze Ezüstkárász is fogható, amik ritkábban jönnek, de a horogra akadt példányok szép nagyok. A holtág pontyállománya kivételesnek mondható, évenként több kapitális méretű, 20 kilón felüli példányt fognak itt. Amur is él e vízben, ráadásul nem is kicsik! Ez a víz évtizedekig vezette a Magyar Horgász amur rekordlistáját. Itt került horogra a legtöbb óriás amur. Atkán az átlagméretük 10-15 kiló, de ennél jóval nagyobbakat is szákba terelnek a horgászok. Sajnos, mint mindegyik tiszai holtágon, Atkán is megtalálható a törpeharcsa. Bár ez egyes horgászokat nem igazán zavar, mivel a 30-40 dekás törpék igazi ínyencségnek számítanak. Az utóbbi időszakban egyre több figyelmet kap az eddig méltatlanul hátterébe szorult harcsa állomány. Ívásuk előtt a tavaszi időszakban számtalan 15 kg fölötti harcsa mellett tucatnyi derekasabb, 40-50 kg közötti is horogra kerül. Az igazán nagyok, a matuzsálemi korúak még kéretik magukat, de talán nem sokáig.

Fogható halfajok: ponty, amur, keszegfélék, törpeharcsa, süllő, csuka, angolna, harcsa.

Jegyváltás: A szegedi horgász boltokban folyamatosan, illetőleg alkalmanként a vízparti halőrházban. A parton a halőrház mellett vendégház működik.


Rekordok: ponty 27,5 kg, amur 29,5 kg, harcsa 90 kg.

 

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

2016. évi horgászrendje

A halgazdálkodás és a halvédelemről szóló 2013. évi CII. törvényben, és végrehajtási rendeleteiben, valamint az országos horgászrendben foglaltakon túl, a vízterületen és partján az alábbiak betartása kötelező.

A területi horgász engedély csak a rajta feltüntetett évre kiállított állami horgászjeggyel, fogási naplóval, tagsági bélyeggel érvényesített horgász igazolvánnyal rendelkező részére állítható ki. A mellékletéül kiadott helyi horgászrenddel a benne foglaltak szerint, személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal együtt az állami horgászjegy éves érvényességi idejéig jogosít horgászatra.

Megengedett a horgászat:

- január    1-től  -  március       31-ig        06 órától - 20 óráig
- április    1-től  -  szeptember  30-ig        00 órától - 24 óráig
- október  1-től  -  december     31-ig        06 órától - 18 óráig.

Tilos horgászni

- A fentiekben megállapított időpontokon túl, továbbá külön meghirdetett tilalmi időszakokban.

- A jelzett időpontokat félórával megelőzően vagy követően halfogásra alkalmas eszközzel, csalival a területen, az oda vezető úton tartózkodni, a halakat etetni, és csónakot használni is tilos.

- Védett, kíméleti területen: a holtág északi végén, a Kis-Tisza szigetre vezető hídtól, valamint a Sándorfalva 0222.hrsz-ú csatorna torkolatától keletre lévő holtág részen partról és csónakból is,

-  bojlis partszakasz jelölt helyei előtt csónakból;

- a Kis-Tisza dűlőúttal nem rendelkező partján, valamint a zárógátjairól;

- az adott napra megtartott 2 db, kedvezményezettek esetén 1 db darab-korlátozásal védett hal után;

- versenyek rendezése idején, telepítést követően, illetve egyéb okokból, elrendelt részleges és teljes horgászati tilalom idején.

 

Egyéb tilalmak:

- Tilos megtartani a 7 kg-nál nagyobb pontyot és a 10 kg-nál nagyobb amurt, az ilyen halakat kifogásuk után azonnal a legkíméletesebben vissza kell engedni.

- Tilos szemetes helyen horgászni, a cigaretta csikket szétdobálni! A horgászhelyet, annak körzetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó szemtelt volna.

- Tilos a természetvédelmi oltalom alatt álló területre háziállatot (kutyát) bevinni, ott fürdeni, a vízparton tüzet rakni, a védett állatfajok élettevékenységét zavarni, a vízparti növényzetet, nádat, sulymot irtani.

- Tilos a parton és a mólókon sátrat állítani (kivéve sátras ernyő használata)!

- Tilos a horgászhelyet, etetett helyet megjelölni, bóját használni.

- Tilos a felszerelést, csalizott horgot (csónakkal, úszva, gumiruhában,...) behordani, tilos a távirányítású etetőcsónak használata (kivéve jelölt bojlis helyek)!

- Tilos a megfogott, megtartott halat a vízterületen elajándékozni, átruházni vagy eladni!

- Tilos a vízparton halat tisztítani!

- Tilos felázott földutakra, ha kerék szedi a sarat, járművel ráhajtani!

- Az árvízvédelmi töltésen járművel csak az ATIKÖVIZIG-től külön megváltott „Töltésközlekedési hozzájárulással” lehet közlekedni.

 

Általános szabályok:

• Fajlagos tilalomi idő a holtágon pontyra nincs, más halfajokra, az országos tilalmi idők vannak érvényben.

• Felnőtt horgász a darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta 2 db, hetente 6 db-ot, pontyból évente 30 db-ot, keszegfélékből és kárászból 3 kg-ot tarthat meg.

• Kedvezményezett horgász a darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból napi 1 db, heti 3 db-ot, pontyból évente 15 db-ot, keszegfélékből és kárászból 3 kg-ot tarthat meg.

• Az éves ponty mennyiség megtartása után új engedély csak a szövetség irodájában (Szeged Bocskai u. 2.,) vagy a halőröknél váltható.  Aki nem vált új engedélyt, az év hátralévő részében kizárólag ragadozó halra horgászhat. (műcsalival, vagy hozott csalihallal).

• Napijegy hatálya ápr. 1. és szept. 31. között 24 órás, egyéb időszakban naptári napra szól.

• Egy napijeggyel egy napra engedélyezett halmennyiség tartható meg.

• Turista állami horgászjeggyel rendelkező személy jegye érvényességi idején belül (90 nap) az Atkai-holtágon és a Maty-éri víztározón csak napi jegyet válthat, és annak birtokában egy készséggel horgászhat és a kedvezményezett horgászok részére naponta megengedett halmennyiséget tarthatja meg.

• A ponty mérete 30cm, az amuré 40cm– de csak az esetben tartható meg, ha elérte az 1 kg-os súlyt.

• Minden horgász kötelező felszerelési tárgya, egy legalább 10 kg-ig kalibrált digitális mérleg.
• A megtartani kívánt darabszám-korlátozás alá eső hal és amur mért súlyát kifogásukat követően azonnal, a horgászat folytatása előtt, az egyéb halak mért súlyát a horgászat végén tizedes pontossággal köteles a horgász fogási naplójának megfelelő rovatába beírni. A naplóba bejegyzett ponty súlyát azzal egy időben az éves területi jegy táblázatában is kötelező regisztrálni, a fogás dátumával együtt!

• A bejegyzés csak maradandó tintával, hagyományos golyóstollal történhet.

• A meg nem tartott halat a lehető leggyorsabban, a legkíméletesebben kell visszabocsátani a vízbe.

• Gyermek horgász felnőtt felügyelete mellett, egy úszós készséggel horgászhat, keszegfélékből és kárászból 3 kg-ot tarthat meg naponta.

• Kedvezményezett jegy váltására jogosult a horgászvizsgával rendelkező, de 18. életévét be nem töltött horgász, illetőleg ha igényli a horgász házastárs, vagy 70 év feletti horgász. A kedvezményezett egy készséget használhat.

• Bojlizás céljára jelölt horgászhelyek kerülnek kialakításra a Kis-Tisza szigetének III. Kikötő és a Védett terület közötti partszakaszán. A jelölt helyeken csak előzetes bejelentkezés és helyfoglalás esetén, előre megváltott napijeggyel és hozzá csatolt horgászrenddel, fogási lappal lehet horgászni. A jelölt helyeken bojlizó horgászat közben egy bójával megjelölheti etetett helyét, a felszerelését behordhatja, ugyanakkor minden megfogott pontyot és amurt köteles sértetlenül, a legnagyobb gondosság mellett visszaengedni a holtágba. Etetett helyét úgy köteles kialakítani, hogy a szomszéd helyen tartózkodót ne zavarja.

• Állatvédelmi okok miatt nemes halak kiemeléséhez a merítő szák és ponty matrac használata kötelező. Szájbilincsen csak ragadozó halak tarthatók. Tilos a békéshalak felbilincselése és kipányvázása! Megtartott halat tilos kínos fulladásnak kitéve vödörben, nejlon zacskóban, vagy szárazon tárolni.  A megtartott halakat a horgász köteles horgász állásán a vízben tartani. Békés halak élve tartásához kötelező a haltartó szák használata. Javasolt a merevítő karikával ellátott szák, illetőleg a pontyzsák használata.

• Naplemente után biztonsági okokból kötelező a horgászhelyet jól láthatóan folyamatos fehér fénnyel kivilágítani (a kapásjelzőn, úszón elhelyezett világító patron, vagy fejlámpa önmagában nem elegendő).

• Móló névtáblával felszerelve az éves regisztrációs díj befizetése mellett tartható a holtágon.

• Csónakot vízre bocsátani, csak névtáblával ellátva, a csónak engedély kiváltása után lehet és csak az abban szereplő kikötési helyen tárolható. Csónakból és partról csak egymás zavarása nélkül szabad horgászni. A kijelölt bojlis helyek előtt tilos csónakból horgászni.

• Robbanómotorral maghajtott vízi jármű csak szolgálati céllal használható.

• A horgász köteles a közelében történő szabály- és fegyelemsértésről a halőröket értesíteni, szükség esetén, vagy kérésre az ellenőrök részére segítséget nyújtani.

• A fenti rendelkezések megszegése, a fogási napló szabálytalan vezetése esetén a területi engedély bevonásra kerül. A horgászrend ellen vétők, a szabálysértési és fegyelmi következményeken túlmenően a tárgyévre és a következő öt évre is kizárják magukat a HECsMSz vizein való horgászatból.

• A HECsMSz fenntartja azon jogát, hogy az általa kezelt vízterületre a helyi horgászrendben nem szereplő rendelkezést vezessen be, melyet a honlapján (www.horgazscsmszov.hu) és/vagy helyszínen jól látható módon (pl. kitáblázással) tesz közzé.

• A HECsMSz-t a kezelésében lévő vízterületen horgászat közben, vagy azzal összefüggésben bekövetkezett balesetért vagy kárért felelősség nem terheli.

 

A területi jegy megvásárlója a fenti szabályokat és rendelkezéseket tudomásul veszi, azokat magára nézve - aláírásával igazoltan - kötelezőnek ismeri el, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az ellenőrzés során esetenként róla fotó, hang és mozgókép felvétel készüljön:

Érvényes 2016. január 1-től.

HECsMSz

Fish

Last update: 2016-05-30 14:31:38

Forums