Búzásvölgyi víztározó (Recsk)

Details
Country: Hungary
Coordinates: 47.942124° longitude
20.135436° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water: reservoir
Area: 54 ha
Soil, bed:
 • muddy
 • rocky
 • tread
 • wetlands
Depth: 1 m → 4 m
average 2 m
Fishing techniques:
 • Fine tackle
 • Carp fishing
 • Spinning
 • Catfish fishing
Services:
 • accommodations nearby
 • buffet
 • port
 • Boat usage is not allowed
 • Night fishing allowed
 • Special Carp fishing
 • car parking
water owner: Fishing Association
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:
 • Hungarian

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

daily
Adult
Whole
3500 HUF
Youth
beneficiary of 15 years altogether 18 years
1800 HUF

Takeaway fish included in ticket price

 • noble fish: 3 piece
 • other fish: 5 kg

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

A Búzásvölgyi-tó a Mátra észak-keleti lábánál található, Recsk község határában. 1972-ben a Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat létesített a Búzás-völgybe, hogy a völgyben folyó Búzásvölgyi patak vizét és a szomszédos hegyekről érkező csapadékot összegyűjtsék, és mezőgazdasági célokra hasznosítsák. A kis pataknak, és a bő csapadéknak köszönhetően a víztározó szépen felduzzadt, és nemsokára elérte a jelenlegi méretét ami 54 hektár.

A haltelepítéseket a TSZ kezdte meg 1973-ban, a telepítések zömét ponty, kárász tette ki, 1975-tõl már amurt, busát és harcsát is telepítettek.A horgászok száma 1991 után ugrott meg rohamosan, amikor megalakult a Búzásvölgyi Horgászegyesület. Az egyesület a tavat kezdetben a TSZ-től bérelte, majd a rendszerváltás után a tavat megvásárló recski önkormányzattól.

A tó teljes vízfelülete 54 hektár, kerülete 8,5 km. Megközelíteni Recsk felől lehet, a falun keresztül egy hídon át 1,5 km-es műút vezet a tóig. Az út a halőrháznál válik szét, a recski oldalon végig műút fut a tó partján, majd kövezett földútban folytatódik és kerüli meg a tavat. Mivel a víz a völgyben van felduzzasztva, a tó hosszúkás alakú, hossza 2,5 km. Legszélesebb pontja 250 m, partján egész hosszában öblök találhatók. A vízmélység átlagosan 2 méter, a gát környékén több mint 4 méter, középső részén 2-2,5 méter, a kíméleti területhez közeli részeken pedig csak 1,5 méter. A mederben kevés az akadó, csak a felső kíméleti területhez közeli részen található néhány tuskó, és néhány öbölben lehet még találni az elárasztott területen visszamaradt korhadó bokrokból. A tó a korához képest nem túl iszapos, sőt több részén teljesen agyagos a mederfenék. A tó körül kb. 200 horgászállás található, melyek nagy része zúzott kővel borított. A horgászállásokat gépjárművel meg lehet közelíteni, de parkolni szigorúan csak az út padkán szabad. A horgászállásoknál lehet sátrat állítani, nyársalni, bográcsozni. A víz minősége nagyon jó, a fogott halak húsa ezért ízletes.

Az 1999-ben átalakult vezetés nagy hangsúlyt fektet a folyamatos, jó minőségű telepítésre, amit szakértők bevonásával a horgászok igényei szerint végez. A tó életkora miatt sok kapitális hal található a vízben, rendszeresek a rekordfogások. Fogtak már 68,5 kg-os harcsát, 11,7 kg-os süllőt, 17kg-os csukát, 20,5kg-os pontyot, 27 kg-os amurt, 56kg-os busát, 9 kg-os kecsegét és fehérhalakból is akadnak kapitális méretűek. A halfaunát kecsege, menyhal és márna színesíti, bár a kecsegére és márnára tilalom van, az esetlegesen kifogott példányokat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. Törpeharcsa nem található a tóban. A tónál szinte minden horgászmódszer sikeresen alkalmazható, még a téli lékhorgászat is, megfelelő jégvastagság esetén, amiről a kapcsolatok menüpontban található telefonszámokon előre lehet érdeklődni. Csónak használata tilos! Etetni szabad, az etetőhajó használata is engedélyezett.

A házirend néhány esetben eltér a MOHOSZ horgászrendjétől, ezek a házirend menüpontban megtekinthetőek. Napijegyet csak állami horgászjeggyel rendelkező horgász válthat a helyszínen a halőrnél, vagy a tó felé vezető úton a Harcsa horgászboltban. Napijeggyel csak a műút mentén lehet horgászni, csak teltház esetén lehet a túlpartot igénybe venni. A fogási napló azonnali vezetése kötelező!
 

Irodai telefonszámunk: 06 20/333-1892

Kompos Tamás, tógazda: +36 30/911-9230

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Recski lakosoknak és akik legalább 4 napra váltják ki egyszerre a jegyüket

Felnőtt 2 botos napijegy: 3.000 Ft
Ifi 1 botos napijegy: 1.500 Ft

Normál napijegy áraink:

Felnőtt 2 botos napijegy: 3.500 Ft
Ifi 1 botos napijegy: 1.800 Ft
 
A Búzásvölgyi Víztározó Horgászrendje

Az Országos Horgászrend előírásain túl az alábbi szabályok betartása kötelező:

A horgászati idő mindenkori időpontja a halőrháznál olvasható, az időpont változásának jogát fenntartjuk.

Az időszakos tilalmakról is a halőrháznál kell tájékozódni.

Az aktuális horgászati időpontokon túl horgászatra alkalmas felszereléssel a tóparton tartózkodni tilos.

A korábban érkezők a halőrháznál kell, hogy várakozzanak.

Engedély nélkül tilos a tópartra horgászhely elfoglalása céljából bemenni.

A tónál, a foglalt horgászhelyekről a halőrháznál kell tájékozódni.

A tó befolyása és a parton megjelölt szakaszok között kíméleti terület, a kíméleti területen, és a csónakkikötőben, a gát 50 m-es körzetében, és a nagyfeszültségű átvezetések 20 m-es körzetében horgászni és oda horgot bármilyen módon bejuttatni tilos.

Gépjárművel csak az útpadkán szabad parkolni, ellenkező esetben természetvédelmi bírság kiszabására kerül sor, és a horgászat időszakos eltiltására.

Az éves területi engedélyeseknek a horgászat kezdetét és végét, valamint a fogott méretkorlátozás alá eső halakat, a gépjármű forgalmi rendszámát, a kísérő személyek számát a halőrháznál található mappába be kell jegyezni. A kísérő személyek bárminemű károkozásáért a területi engedéllyel rendelkező horgász vállal anyagi és erkölcsi felelősséget mindenkor. A tó elhagyásakor a gépjármű összes ajtaját és gépházfedelét kérés nélkül a halőr számára ki kell nyitni, a törvény szerint munkáját elő kell segíteni, ellenkező esetben a horgászat időszakos eltiltására kerülhet sor. A fogott zsákmányt be kell mutatni. Élő halat a tótól elvinni tilos.

A tó és az út közötti szakaszra csak a halőr engedélyével (tudtával) lehet belépni. Ennek tájékoztatására a behajtó utaknál táblákat helyezünk ki.

Bármilyen fogott halat kíméletesen kell a partra segíteni, kerülni kell a hal vergődését.

Tilos a halat a kopoltyúrés alá nyúlva kiemelni, mert ez a hal pusztulását okozhatja.

Azt a halat, ami nem kerül megtartásra a fogás (mérlegelés, fényképezés, fertőtlenítés) után azonnal a legkíméletesebb módon vissza kell helyezni a vízbe.

A ponty felső méretkorlátozása 4 kg, az amuré 4 kg. Az e feletti példányokat mérlegelés, és fényképezés, esetleg fertőtlenítés után azonnal, kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe.

A harcsa méretkorlátozása egész évben 60 cm. A legnagyobb elvihető példány 10 kg-os.

Az amur méretkorlátozása 40 cm.

Február 01-től április 30-ig süllőre, csukára, balinra és sügérre tilalom van. Ez idő alatt csak külön engedéllyel lehet élőhallal, halszelettel vagy bármilyen mű csalival horgászni, pergetni. Az esetleg kifogott példányokat azonnal vissza kell helyezni a vízbe.

A tónál minden horgász számára halmatrac és szák használata kötelező. A vízből kifogott egyedek megóvása érdekében.

A mérlegelést óvatosan – halmérő matracon, vödörben, esetleg szákkal együtt a halat kímélve, semmiképpen sem sérülést okozva – kell elvégezni.

A horgásznak halmérleget és mérőszalagot kötelező tartani magánál.

A felnőtt éves területi engedélyesek 50 kg békés, 5 db ragadozó és 35 kg egyéb halat, az ifjúsági éves területi engedélyesek 25 kg békés, 3 db ragadozó halat és 10 kg egyéb halat tarthatnak meg évente.

Az ezüstkárász és a törpeharcsa nem tartozik a fenti mennyiségekbe.

A felnőtt éves területi engedélyeseknek a napi elvihető mennyiség napi 2 db békés, 1 db ragadozó és 5 kg egyéb hal. Hetente maximum 4 db békés, 2 db ragadozó és naponta 5 kg egyéb hal. Az ezüstkárász és a törpeharcsa nem tartozik a fenti mennyiségekbe.

Az ifjúsági éves területi engedélyeseknek a napi elvihető mennyiség 1 db békés hal, 1 db ragadozó és 5 kg egyéb hal. Hetente maximum 2 db békés hal, 1 db ragadozó és naponta 5 kg egyéb hal.

Az ezüstkárász és a törpeharcsa nem tartozik a fenti mennyiségekbe.

A felnőtt napijegyre napi 2 db békés, és 1 db ragadozó halat lehet megtartani, valamint 5 kg egyéb halat. Az ezüstkárász és a törpeharcsa nem tartozik a fenti mennyiségekbe.

Az ifjúsági napijegyre 1 békés, 1 ragadozó és 5 kg egyéb hal tartható meg. Az ezüstkárász és a törpeharcsa nem tartozik a fenti mennyiségekbe.

Amennyiben 3 db napijegy váltására kerül sor, a napijegyek kedvezményes áron történnek kibocsátásra.

A horgászat során csak fém vagy műanyag ágas (bottartó) használható.

Bóját a vízbe helyezni tilos!

A fogott halat a tóparton megpucolni szigorúan tilos!

Etetni csak a partról vagy etetőhajóval szabad, maximum a nádas vonaláig lehet begyalogolni. Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

Etetőhajó használata lehetséges.

A csali behúzása etetőhajóval engedélyezett.

Tilos úszva, gumimatraccal, gumicsónakkal vagy bármilyen más vízi eszközzel kivéve etetőhajóval történő behordás! Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

A napijegyes horgászoknak a horgászat végén a halőrháznál a halőrnek, vagy a kihelyezett dobozba le kell adni a napi fogási összesítőjüket, a horgászat kezdetét és végét, valamint a fogott méretkorlátozás alá eső halakat, a gépjármű forgalmi rendszámát, a kísérő személyek számát a napijegyre fel kell vezetni. A kísérő személyek bárminemű károkozásáért a napijeggyel rendelkező horgász vállal anyagi és erkölcsi felelősséget mindenkor. A tó elhagyásakor a gépjármű összes ajtaját és gépházfedelét kérés nélkül a halőr számára ki kell nyitni, a törvény szerint munkáját elő kell segíteni, ellenkező esetben a horgászat időszakos eltiltására kerülhet sor. A fogott zsákmányt be kell mutatni. Élő halat a tótól elvinni tilos.

Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

A kifogott hal faját, fogási idejét (óra/perc) és becsült súlyát, ha megtartásra kerül, a fogás után tollal azonnal be kell írni a fogási naplóba, napijegyes horgászoknak a napijegy napi fogási összesítőjére is. Ameddig nincs beírva, addig a horgászatot folytatni tilos! A beírt adat később nem módosítható! Azt a halat, amit a horgász megtart, később nem cserélheti ki másik példányra!

Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

A fogott halat kíméletesen kell tartani (megfelelő haltartó szákban), nem elfogadható a rövid, kisméretű szák és a halak pányvázása! Ez alól csak a nagytestű ragadozó halak képezhetnek kivételt. Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

Fémből készült haltartó eszköz (drótszák, fémketrec) használata TILOS!

Aki ezt a szabályt megszegi állatkínzást követ el!

A horgászoknak a horgászat megkezdése előtt kötelessége az esetleg a horgászhelyen található szemetet összeszedni és a horgászat során végig tisztán tartani. Szemetes helyen horgászni tilos! Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet. Szemeteszsák, ha szükséges igényelhető a halőrnél.

Aki a horgászhelyén szemetet hagy hátra, az tiltólistára kerül, és többé nem horgászhat a tónál.

Az éjszakai horgászat során a horgászhelyet jól láthatóan ki kell világítani! Az éjszakai horgászatot még világosban kell megkezdeni, és a tavat elhagyni reggel 5 óra után vagy a halőr engedélyével lehet. Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

Tüzet rakni a tóparton a hatályos szabályozások, helyi intézkedések alapján lehet.

Tájékozódni a katasztrófavédelem és Recsk Nagyközség Önkormányzatánál az aktuális szabályokról.

A tóparton tilos a hangoskodás, a túlzott mértékű zenehallgatás. Ellenkező esetben a horgász azonnali időszakos eltiltására kerülhet sor, melyet a szolgálatban levő halőr egymaga is eszközölhet.

Kutyát csak a halőr engedélyével, szájkosárral és pórázzal lehet a tópartra hozni.

A tóparti út egész területén 15 km/h-s sebességkorlátozás érvényes.

A halőrháznál lévő forgalomlassító láncos sorompók kerülnek kiépítésre, melyek használata kötelező a horgászok és horgászokat meglátogató kísérők számára is.

A horgászok kötelesek segíteni a halőr munkáját, a horgászati okmányok a fogott hal, a felszerelés és a gépjármű esetleges átvizsgálását (Hhtv. 34. § a, b bekezdés, Vhr. 22.§ alapján), a tó közvetlen területén és a tó közvetlen elhagyási pontjainál.

A horgászok bármilyen szabálytalanságot kötelesek a halőrnek azonnal bejelenteni, hogy intézkedni tudjon. A szabálysértéseket jelentheti: +36 30 911 92 30-as számon.

Aki ezt a kötelességét elmulasztja, szintén szabálysértést követ el.

A Búzásvölgyi Horgásztóra területi engedélyt váltó személy tudomásul veszi, hogy horgászatáról, halfogásáról alkalmanként videó felvétel, illetve fénykép készülhet. Ez a felvétel a tó reklámanyagaiban és a szabálysértések bizonyításakor felhasználható.

Csak a tóparton keletkező kommunális hulladék elszállítása lehetséges.

A napijegy és a területi engedély megvásárlásával a horgász a házirendet tudomásul veszi.

A szabályok ismeretének a hiánya senkit sem mentesít a felelősségre vonás alól.

Szabályok megsértése esetén az engedélyt a halőr azonnal bevonhatja.

Telepítés havi megosztásban történik a horgászati idényben.

Fajlagos pontytilalom nincs.

Pergetés engedélyezett a meghatározott tilalmi időn kívül, vagy a halőr engedélyével.

Nincs szoktató etetés.

Lékhorgászat engedélyezett megfelelő jégviszonyok mellett.

Csónakhasználat a horgászathoz nincs engedélyezve.

Sátorozás engedélyezett a halőrrel történt egyeztetés után.

Jelen házirend visszavonásig érvényes.

Napijegyes horgászat rendje a fentieken túl Napijegyes horgászidőszak:

szeptember 01-április 30.

napkeltétől napnyugtáig, május 01.- augusztus 31.

közötti időszakban pedig 06-20 óra között,

Éjszakai horgászat: április 01-november 01. este 20 órától másnap reggel 6 óráig,

az éjszakai horgászathoz két egymás követő nap napijegyét kell megváltani!

Érvényes visszavonásig.

Esőbeállóval ellátott horgászhelyek horgászati rendje.

Az esőbeállóval ellátott állásokon való horgászatra egész évben lehetőség nyílik.

Az esőbeállóval ellátott állások előzetes telefonos helyfoglalás esetén vehetők igénybe.

A helyfoglaláshoz szükséges telefonszám: +36 30 911 92 30.

A jegy ára 2.000 Ft/24 óra. Az árammal ellátott helyek 3.000 Ft/24 óra.

A horgászat kezdetén és végén a halőrházban való lejelentkezést követően a be- és kipakolás idejére a gépkocsival a horgászállás megfelelő időjárási viszonyok esetén megközelíthető.

Minden horgász köteles a gépjárművét a halőrház melletti parkolóhelyen vagy az útpadkán elhelyezni.

Kötelező felszerelésként ezeken a helyeken minden horgásznak rendelkeznie kell nagyméretű, legalább 90 cm-es szárú merítő szákkal. Lehetőleg vastag, peremes, de minimum 90 cm hosszú pontybölcsővel, halmérleggel, sebfertőtlenítővel. Ezeken a helyeken a nagyméretű kifogott halakat a halőrnek jelezni kell, fényképezést követően a halakat azonnal kíméletesen vissza kell engedni.

Etetőhajó használata lehetséges, minden időben.

A csali behúzása etetőhajóval engedélyezett.

A kifogott halat mérettől függően a mérlegelést, az alapos fertőtlenítést (fényképezés) követően azonnal vissza kell helyezni. A halak fényképezése kizárólag guggoló testhelyzetben a halat a pontymatrac felett tartva végzendő.

TILOS a halak álló testhelyzetben való fényképezése.

Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása.

A kifogott hallal minden horgász köteles a lehető legkíméletesebb módon bánni.

A hallal durván bánó horgásztól a horgászengedély azonnal bevonható!

Az esőbeállóval ellátott horgászhelyek átvétele a tó házirendjének és az esőbeállóval ellátott horgászhelyek szabályainak az automatikus elfogadását jelenti!

A szabályokat megszegő horgászokkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményezünk!

 

Érvényes visszavonásig!

Fish

Asp Aspius aspius (Linnaeus, 1758)
Pike Esox lucius (Linnaeus, 1758)
Carp Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)
Pike-perch Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Burbot Lota lota L.
Bream Abramis brama L.
Perch Perca fluviatilis Linné
Bleak Alburnus alburnus
Grass carp Ctenopharyngodon idella
Wels, catfish Silurus glanis (Linnaeus, 1758)
Barbel Barbus barbus (Linnaeus, 1758)
sterlet Arcipenser ruthenus (Linnaeus, 1758)
Common Roach Rutilus rutilus Linnaeus, 1758
Crucian carp Carassius auratus gibelio Bloch
Common rudd Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)

Last update: 2019-02-19 16:54:33

Forums