Magyarszecsődi-kavicsbányató

Details
Country: Hungary
Coordinates: 47.028276° longitude
16.636287° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water: mine lake
Area: 10.6 ha
Soil, bed:
 • muddy
 • pebble-stone
Depth: 0.9 m → 3.2 m
average 2 m
Fishing techniques:
 • Fine tackle
 • Carp fishing
 • Spinning
 • Catfish fishing
Services:
 • accommodations nearby
 • Night fishing allowed
 • car parking
water owner: State Fishing Associations
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:
 • Hungarian

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

daily weekly yearly ticket
Adult
Whole
3100 HUF 8300 HUF 37500 HUF
Child
under 14 years
650 HUF 4000 HUF

Takeaway fish included in ticket price

 • noble fish: kg
 • other fish: kg

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

A Magyarszecsődi kavicsbánya tó Magyarszecsődtől keletre, a 8. sz. főút mellett fekszik. A tó 4 kilométerre található Körmendtől.

A vízfelület nagysága 10,6 hektár.

Az egyszeri igénybevett víztérfogat 214000 köbméter.

A vízigény éves szinten 21200 köbméter (éves szinten hektáronként az átlagos 200 mm/ha párolgási mennyiséggel számolva 10,6 hektárra).

A vízmélység 0,9 és 3 méter között mozog. A legnagyobb vízmélység 3,2 méter.

A tó tengerszinttől mért vízszintje 183,98 méter.

A tónak felszíni vízutánpótlása nincs. A megfelelő vízmennyiséget víz alatti források biztosítják. A felesleges víz bukógáton keresztül távozik az árapasztó csatornába. Az elfolyó víz mennyisége 10-12 liter percenként.

A több mint 20 éves tó a kavicsbánya múlt ellenére nagyon vadviz jellegű. Elsősorban a bányászatnak köszönheti ezt a tulajdonságát. A tó egyenletlen parttal és mederviszonyokkal rendelkezik. A félszigetekkel tagolt part, medencékkel, öblökkel, szorosokkal színesített medret alakított ki, melyben még szigeteket is találunk. A víz mélysége 1-3 méter között változik, a fenék már-már hullámos. Az átlagos mélység 2 méter, igazságosan elosztva a vízterület egészére. A legmélyebb rész a déli part közepe tája előtt található agy sziget magasságában. Itt egy kb. hét méter mély gödörre lelhet az élelmes horgász, amely kedvelt harcsázó terület. A déli oldalt részesítik előnyben a horgászok, mert ez az egyik legszélesebb terepet kínáló terület. A fenék sóderes, mely némi iszapot magára vett az évek során. keleti öböl keleti oldala felől nézve a szigetek előtt egy zátony húzódik a partszegéllyel szinte párhuzamosan. (Pontos helymeghatározása: A tóhoz érkezve balra (tehát kelet felé) indulva, a part vonalát követve az út rövidesen jobbra kanyarodik, majd egy parkolónál véget ér. Itt találunk egy fahidat. A hídon áthaladva az első állás már egy beljebb ugró partrészen, kiszögellésen található. Innen 1 óra irányába elnézve - ideális fényviszonyok között - megsejthető egy vízfelszín alatt húzódó sánc, mely egészen hosszan vonul végig előttünk. Talán akkor található meg legjobban, ha egy kis szél fodrozza a vizet, és a zátony felett kontrasztosan megváltozik a hullámok jellege.) Ez tavasszal és nyáron gyakran horgászott hely, állítólag még a süllők is kiszaladnak oda esténként, de termetes amurt is lehet ott látni. Az izgalmas területek legizgalmasabbika, a szigetek adta lehetőségek tömkelege a csónakos horgászat tilalma miatt sajnos nem deríthető fel teljesen. A szárazföld felől persze körbehorgászható. Akadnak még más érdekes, izgalmas szinte karnyújtásnyira szűkülő tórészletek. Pedig még vissza van a nyugati terület. A tavat rengeteg bokor, kis sziget és félsziget övezi emiatt rendkívül változatos.

Elkészült a Magyarszecsődi-tó meder -és iszap térképe:

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgászati kezelésében és tulajdonában lévő Magyarszecsődi tavon a Szövetség, a Körmendi Munkás Horgász Egyesület, valamint a Körmendi Határőr Sporthorgász Egyesület megbízásából Lajos Tibor medertérkép készítéssel foglakozó szakember 2014. május 2-án egész napos adatfelvételt végzett. A felmérés célja volt, hogy a tómeder mélységeinek és iszap lerakódásainak feltérképezése megtörténjen a jövőbeni medertisztításhoz, eltávolítandó iszap mennyiség meghatározásához. Az elkészült térkép minden pecásnak a horgászat megkezdése előtt kiváló segítséget jelent a horgászmódszerhez igazodó hely kiválasztásában.

Vírtuális barangolás a Magyarszecsődi tóban itt >>>

Medertérkép nyomtatható változatban letölthető itt >>>

Iszap felmérésről készült dokumentáció itt letölthető >>>

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

A Magyarszecsődi-kavicsbányatóra vonatkozó horgászrend megegyezik a Horgászat Országos Szabályaival

Fish

Pike Esox lucius (Linnaeus, 1758)
Carp Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)
Pike-perch Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Grass carp Ctenopharyngodon idella
Wels, catfish Silurus glanis (Linnaeus, 1758)
Tench Tinca tinca (Linnaeus, 1758)
Crucian carp Carassius auratus gibelio Bloch
Crican carp (gold) Crucian Carassius carassius (Linnaeus, 1758)
Common rudd Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)
Pumkinseed Lepomis gibbosus Linne
White/Silver bream Blicca bjoerkna

Last update: 2017-07-20 12:46:37

Forums