Répce (országhatártól a dénesfai hídig)

Details

Country: Hungary
Coordinates: 47.425648° longitude
16.70883° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water: river
Area: 23 ha
Soil, bed:
 • clay
 • sandy
 • muddy
 • pebble-stone
 • rocky
 • tread
Depth: 0.3 m → 1.5 m
Fishing techniques:
 • Fine tackle
 • Carp fishing
 • Spinning
 • Fly-fishing
 • Catfish fishing
Services:
 • accommodations nearby
 • Boat usage is not allowed
 • Night fishing allowed
water owner: State Fishing Associations
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:
 • Hungarian

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

daily weekly yearly ticket
Adult
Whole
3100 HUF 8300 HUF 37500 HUF
Child
under 14 years
650 HUF 4000 HUF

Takeaway fish included in ticket price

 • noble fish: kg
 • other fish: kg

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

A Répce és a Rábca ugyanazon folyó a Kisalföldön. A Répce a Hanság területén felveszi a Kis-Rábát (csatorna), innentől Rábca a neve.

Az 1965. évi árvízi tapasztalatok és a Répce ausztriai területén végzett rendezési munkák szükségessé tették magyar területen is a Répce szabályozását. 1971-ben megindult a Répce felső szakaszának szabályozása az országhatár és a büki vasúti híd között, a szabályozáshoz tartozó műtárgyakkal, terelő- és gyűjtőárkokkal együtt. A Répce alsó szakaszára a nagyobb árvizek kiöntés nélküli levezetésére tanulmányterv készült 1983-ban. Gór-Bük térségében szükségtározó épült, melyet 1996-ban adtak át. A Bük–Bő–Gór-víztározóhoz és annak leeresztő műtárgyához kapcsolódóan a természethez illeszkedő mederrendezésre került sor mintegy 2,5 km hosszan Gór, valamint Bük területén. A tározó a Répce völgy teljes elzárásával épült meg. A tervezett maximális tározó térfogat 8 millió m3, 350 ha vízfelülettel. A tározó a hosszirányú átjárhatóságot nem akadályozza, de a vízgyűjtő területen található régi romos vízimalmok maradványai, a patakszabályozás során kialakított vízlépcsők (30-40 cm vízszint különbséget eredményeznek), valamint a Boldogasszony-patakra létesült 2 db állandó vízfelszínű tározó a hosszanti átjárást akadályozza. Ezekben a vissza duzasztott mederrészekben a kialakult állatvilág teljesen eltér a patak őshonos faunájától. Árvízvédelmi szempontból két szakaszra osztható a Répce. A Bük alatti tározó – Répceszemere közötti szakaszon az árvizes beavatkozásai ökológiai problémákat nem okozott. A nagyobb árhullámok a völgyi területeken továbbra is lefolyhatnak, azonban a községek védelme is megoldott lett. Az árvízi tározó feletti szakaszok mederszerű kiépítése a Répce szabályos vonalú vezetését, illetve növényzetben szegény parti sávot eredményezett. Ez utóbbi szakasz a jövőben ökológiai rehabilitációra szorul.
 
A Rába baloldali mellékvize. Az Alsó-Ausztriai Rozália-hegységben ered, majd eléri hazánkat. Győr-Moson-Sopron megyét szinte érinti csak, úgy érkezik meg Csepregnél Vasba. Határozott vasi belépője után Nagygeresdnél kilép a megyéből de többszörös kanyargással a Győr-M-S. és Vas megye határán siet Répcelakig, ahol a Kőris-patakot befogadva végleg kilép Vasból és északnak forul a Hanság felé. Vas megye kedvelt, de talán kevésbé ismert és látogatott pisztrángos, domolykós vizei közé tartozik. A Répce folyó vasi szakasz 23 ha. A patakban megtalálható halfajok száma 24 db ezek közül jellemző halfajok: keszeg, domolykó, pisztráng, paduc, márna Büki szakasza: A hatalmas idegenforgalmat bonyolító település mellett elszaladó Répce, eddig nem sok szerepet kapott a környék életében. A nemrégiben megépült két duplasurrantóval azonban a Szövetség - az önkormányzattal együttműködve - új horgászhelyeket hívott életre. A felső, nyugatabbra épített küszöb hosszabb kavicsolt úton (Fekete úti hídnál) közelíthető meg, az alsó pedig a Bük-Acsád országút hídja mellől érhető el. Mint a legtöbb duzzasztó, ezek is jelentősen emelik a vízszintet a felsőbb szakaszokon, közel állandó életteret biztosítva ezzel. Alább ugyanakkor igazi sekélyvizes, egyre mélyülő legyes-terepet hoznak létre. A kettős építés megakadályozza, hogy a hirtelen nagyvizeket hozó Répce alámossa, átrendezze a kövezéseket. Bükön az Acsádi és a Fekete úti hídnál horgászhelyeket létrehozó surrantók frissítik, oxigénnel is telítik a vizet, és a pisztrángok, domolykók számára kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak. A répce folyó a legyező horgászok számára kedvelt mivel, szilárd sóderes aljzat miatt jól gázolható.

 

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Fish

Asp Aspius aspius (Linnaeus, 1758)
Pike Esox lucius (Linnaeus, 1758)
European chub Squalius cephalus (Linnaeus, 1758)
Barbel Barbus barbus (Linnaeus, 1758)
Nase Chondrostoma nasus (Linnaeus, 1758)
Brown trout Salmo trutta m. f.
Rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)
Perch Perca fluviatilis Linné
Pike-perch Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)

Last update: 2017-07-25 10:36:09

Forums