Római-tó

Details
Country: Hungary
Coordinates: 47.669087° longitude
18.363276° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water:
Area: 12 ha
Soil, bed:
Depth: ?
Fishing techniques: ?
Services:
water owner:
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

?

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Megközelíthetőség: Tata után 2 km-re Agostyán irányába.

Vízmélység: 1,5-3 m. Horgászás partról, stégről. Faházak, lakókocsik bérelhetők.

Tata-Agostyán: Római tó

Komárom-Esztergom megye bővelkedik a jobbnál-jobb pontyos horgászvizekben. Nagyon sok tó hosszú múltra tekint vissza, kiváló adottságokkal rendelkezve, gondos tógazdák által irányítva. Így a halállományuk évről évre növekszik az ide látogató horgászok örömére. Ezeken a vizeken nem ritkák a kapitális pontyfogások sem.

A mindössze 12 hektáros tó, Tata város után Agostyán irányában található az elterülő csodálatos Gerecse lábánál. A vízterület egy hatalmas völgyben helyezkedik el, földrajzi fekvésének köszönhetően talán a környék legszebb tavai közé tartozik. Gyökerei egészen a régi időkig nyúlnak vissza, innen kapta a nevét is,ugyanis a tó partjától nem messze egy Római település maradványait tárták fel a régészek. A tiszta vizű forrásokból és az Agostyáni patakból táplálkozó tározó eredetileg mezőgazdasági feladatokat látott volna el, azonban funkcióját nem töltötte be, így a Tsz. horgászai élvezhették adottságait.Egy ideig nevelőtóként is üzemelt, így a leendő halászok a gyakorlati alapokat itt sajátították el. A rendszerváltás után egy házaspár a tavat kárpótlásul megkapta, majd tovább üzemeltette mint horgásztó, egészen napjainkig. A jelenlegi tulajdonos 1997-ben megvásárolta a tavat a körülölelő völggyel együtt.

A tulajdonos rengeteg munka árán a partot elrendezve kulturált, a szabadidő hasznos eltöltésére megfelelő feltételeket teremtett. A munkálatok természetesen a mai napig folynak, folyamatosan fejlesztik-bővítik a tavat, csinosítják a környezetet. A tó a tervek szerint 2 év múlva nyeri el végleges formáját. Az idei évtől egy sziget kialakítását kezdték meg.A tó átlagmélysége 1,5-3 méter között van. Talaja: agyag, márga, sok helyen vastag iszapréteg található. A meder teljesen sík,középen az Agostyáni patak árka fut végig, de ez az idők során eléggé eliszaposodott. A tóban mesterséges nagyméretű süllőtartások találhatók,ezek a parttól 40-60 méterre helyezkednek el. A hátsó részen a fenéket nádtorzsák borítják, ez elég horogmarasztaló terület. Itt az amurra horgászok jó eséllyel próbálkozhatnak.

A tó törzsállománya folyamatosan,évről-évre növekszik,mivel az 5 kg feletti pontyokat korlátozás védi,köszönhető a tulajdonos és az itt dolgozó alkalmazottak becsületes és lelkiismeretes munkájának. A pontyok súlya már elérte a 10 kg feletti átlagot. Igazán kapitális halakra is jó esély van, legendák keringenek hatalmas pontyokról, igaz még 20 kg feletti példányt nem fogtak a tavon. Említést érdemel a tó amur állománya, nagyon sok van belőlük,igaz átlagsúlyuk 3-5 kg körül van,de hatalmas élmény amikor egymás után akadnak a horogra,erőteljes kapásaikkal jelentkezve. Ha igazán étvágyuknál vannak,az etetésre szinte azonnal rárontanak,nem válogatva a csalik között.Sok esetben a pontyoknak felkínált szúrós szagú bojlin vesztenek rajta. A nagyobb méretű pontyok viszont a csalik terén igen válogatósak, ízlésüket nehéz eltalálni, ha lehet többféle ízesítéssel próbálkozzunk, és gyakran cserélgessük horgunkon. Viszont itt is mint valamennyi horgásztavon a jól megválasztott hely már fél siker.A vízterület horgászati szempontból négy szakaszra osztható:
Az első szakasz a hosszú gát. Nagyon sok helyen a gátról való horgászatot nem engedélyezik,a Római-tó ez alól kivétel. A gát hosszúsága megközelítőleg 150 méter.A szakasz előnye,hogy minden évszakban eredményesen horgászható. Az őszi illetve téli időszakban a zsilip környékén is jó eséllyel próbálkozhatunk,itt a legmélyebb a tó.A második rész a horgásztanya előtti hosszú szakasz. A kényelmesebb horgászok inkább ezt a részt választják. Az év minden időszakában sűrűn látogatott partrész, ezért mivel állandóan etetve van, a legjobb rész a tavon.A harmadik rész a vízben álló stégsor. Ennek előnye, hogy olyan helyeket is elérhetünk amit már partról megdobni nem tudunk.A negyedik egyben utolsó rész a vízben álló stégre épített faházak. Ebből az első hat és az utolsó három az üzemeltető tulajdonában van. Ezek kiadók a napijegyes horgászok részére. A faházak nagy előnye, hogy a mostoha időjárási körülmények közepette is kényelmes horgászati lehetőséget biztosítanak.

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Az országos horgászrend szerint.
1. Egy napijeggyel 1 fő horgászhat 2 bottal, tehát 2 fő nem horgászhat 1 jeggyel 1-1 bottal.
2. A megfogott, és megtartani kívánt halat a napijegyen lévő táblázatba, a horgászat folytatása előtt kötelező beírni. A beírt halat más halra kicserélni tilos!
3. Az 5 kg fölötti ponty védett halnak számít, tehát a tóról 5 kg-nál nagyobb pontyot elvinni tilos.
4. A horgászat befejeztével a napijegyet a váltás helyén le kell adni, az elvitt halat a halőrnek mérlegelésre be kell mutatni.
5. Parkolni csak a kijelölt parkolóban szabad.
6. A felsorolt pontok bármelyikének megszegése , a fogott halak visszadobását, és a tóról való kitiltást vonja maga után.

Fish

Last update: 2015-06-05 09:06:05

Forums