Széleskő-bányató

Details
Country: Hungary
Coordinates: 47.812722° longitude
19.713757° latitude
Megnyit térképen
Nature of Water:
Area: 1 ha
Soil, bed:
Depth: ?
Fishing techniques: ?
Services:
water owner:
Association: Only registered members viewing
Sign up
Contact: Only registered members viewing
Sign up
Languages:

Map

Megnyit térképen
Move map
move
Directions
Show the area select all
Starting position

Prices

?

Characterization Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Megközelíthetőség: Hatvantól a 21-es főutat elhagyva Apc község Észak-Keleti irányában található.

Itt a Nagy-Hársas és a Somlyó-hegy között az értékes építőanyag utáni kutatás eredményeként 1875-ben a Szent-Ivány család andezit bányát nyitott , mely kemény és jó minőségű követ termelt. A kőfejtést az 1920-as években kőzúzóval és kisvasúttal segítették. A kisvasút összekötötte a bányát az apci és zagyvaszántói vasútállomással. A kezdetben lóval vont kocsikat később gőzmozdony váltotta fel, mely nyolc- tíz csillét is elbírt. A termelés az
1960-as években állt le, a rekultiváció során a vasutat elbontották. A bánya gödre megtelt csapadék- és talajvízzel, ma is a kifolyóig telített. Bár emberi tevékenység eredményeként jött létre, megjelenésében emlékeztet egy tengerszemre.
A tó átlagos vízmélysége öt- tíz méter, melyet tíz-tizenöt méter magas sziklafal vesz körül. A víztest a körülette lévő 25 méter erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.
A bányaterület rekultivációja után a tó kedvelt kirándulóhely, sajátos megjelenésével számos látogatót vonz. Kedvelt horgászhely, búvárversenyek helyszíne.
A tóban fenekező horgászmódszer nem ajánlott a talaj egyenetlensége miatt. Főként törpeharcsa van benne ( sok 1 kg körüli is). Szinte minden szereléket és csalit felvesznek. Sok a vörösszárnyú keszeg, de csak kicsik. Egy két nagyobb kárász is van. A ponty kevés.
Jelentős harcsa állománya van. Emellett kapitális csukákra is számíthatunk.

List of rules Translates

Machine translation is done: Yandex.Translate

Az országos horgászrend szerint.

Fish

Last update: 2015-06-05 09:06:03

Forums