A trópusokon "nyaralnak" Új-Zéland fehér cápái

Időpontja: 2011-07-08

A trópusokon "nyaralnak" Új-Zéland fehér cápái 2011. július 08.

Kutatók szerint Új-Zéland nagy fehér cápái évente "trópusi szabadságra" mennek, több ezer kilométert úsznak a Csendes-óceán déli részének meleg vizeibe, mielőtt hazatérnének.

A nagytestű ragadozókat a kutatók az utóbbi hat évbenkövették nyomon az új-zélandi Stewart Islandnél, és kiderítették, hogy a tél közepén ahalak rendszeresen eljárnak az olyan helyszínekre, mint Tonga, Fidzsi ésVanuatu.

Mintegy hat hónap elteltével visszatérnek a StewartIslandhez, némelyikük erős navigációs ösztöneit használja, hogy majdnem ugyanarraa helyre térjen vissza, ahol a kutatók az előző évben felcímkézték.

Új-Zéland Állami Víz- és Légkörkutató Intézete (NIWA)szerint a vizsgálat betekintést nyújt a nagy fehér cápák életciklusába. A hal alegnagyobb ragadozó cápa, elérheti a nyolc métert. Malcolm Francis, a vizsgálat vezető kutatója szerint a kirakósdarabkái fokozatosan összeállnak.

„Tudtuk, hogy nagy fehér cápáink nagy része a tél folyamán elvándorol Új-Zélandról, és több ezer kilométert tesz meg a trópusihelyekig. Most felfedeztük, hogy számos hal – talán a legtöbbjük – a visszautatis megteszi, pontosan ugyanarra az új-zélandi helyszínre.”

A csapat a Steward Islandnél és a Chatham-szigeteknél(Új-Zélandtól 750 kilométerre) vizsgálta a halakat. Ez a két régió igenfókuszált pont, mivel hatalmas fókakolóniáik gazdagtáplálékforrást jelentenek a cápáknak. Az elektronikus nyomkövetők adatai azt mutatták, hogy acápák 800 méteres mélységekbe merültek migrációik során, talán tintahalakkalvagy mélytengeri halakkal táplálkoztak. Az egyik cápa 1200 méterre islemerészkedett Ausztrália felé tartó útja során.

A kutatók idén áprilisban nagyszámú fehér cápát találtak aStewart Islandnél, 27-et címkéztek fel a háromhetes expedíció alatt, ezháromszorosa a korábbi, 2009-es rekordnak. Ám a NIWA – mely a Természetvédelmi Minisztériummal és azAuckland Egyetemmel vezette le a vizsgálatot – azt állítja, még mindig nemegyértelmű, hogy a nagy fehér cápák egyedszáma stabil vagy hanyatlik. A faj sérülékenyként van besorolva, és 2007 óta védelemalatt áll Új-Zéland vizeiben.

Míg az ismeretes, hogy a fehér cápák akár 50 évig iselélnek, nagyon lassan válnak ivaréretté, és relatíve kevés utódot hoznakvilágra – 2-3 évente mintegy 10 újszülött -, ami azt jelenti, hogy apopulációknak hosszú ideig tart regenerálódni bármely károsodás után.

Francis szerint a jelenleg folyó vizsgálat segíthet aragadozók tudományos megismerésében. „Abban reménykedünk, hogy részletes ésizgalmas adatkészletet gyűjtünk be, mely elárulja az egyes halak mikor és hol jártak.”

Forrás: www.hirado.hu